Actief in Costa Rica

Costa Rica leent zich perfect voor een actieve vakantie. De vele wildlifeparken en natuurgebieden zijn gemaakt voor lange wandelingen door de bijzondere natuur van Costa Rica. Wil je de jungle anders beleven, dan kun je ervoor kiezen om met een kajak een fluisterstille tocht door de mangrovebossen te doen. Echte waaghalzen gaan met de tokkelbaan over de boomtoppen of maken een wandeling hoog boven de jungle tijdens een boomtoppenwandeling. Wil je liever wat rustiger van de Costa-Ricaanse natuur genieten dan kun je natuurlijk ook gaan snorkelen of gaan duiken
Vergeet bij al deze buiten activiteiten niet dat je in de jungle bent en dus in de ongerepte natuur rondloopt. Er lopen wilde dieren rond, de paden zijn niet vlak en er zijn meestal geen restaurants of winkels onderweg. Zorg dus dat je goed blijft opletten dat je geschikte kleding draagt en je voldoende eten en drinken meeneemt voor onderweg.Wandelen in de jungle

Lange wandelingen door de jungle maken is misschien wel één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Costa Rica. Overal in het land zijn delen van de jungle opengesteld voor het publiek. Je moet dan wel op de paden blijven en niet je eigen weg gaan zoeken in de jungle. Op de meeste plaatsen moet je om de jungle in te kunnen een entree betalen. De hoogte van deze entree kan per plaats behoorlijk verschillen, in de meeste gevallen is het niet goedkoop. Tijdens een wandeling door de Costa Ricaanse jungle heb je grote kans om allerlei soorten wilde dieren tegen te komen, denk hierbij aan brulapen, luiaards, kolibries, toekans en slangen. De grootste kans om wilde dieren tegen te komen heb je in de vroege ochtenduren. Wil je er zeker van zijn dat je tijdens je tocht door de jungle niets mist dan kun je deze wandeling het beste onder begeleiding maken van een gids.

Kajakken

Er zijn verschillende plaatsen in Costa Rica waar kunt kajakken. Denk hierbij niet alleen aan het met de stroom mee afvaren van een rivier maar ook aan kajaktochten door de jungle en op open zee. Zo kun je in het Tortuguero National Park met een gids de kleine zijriviertjes binnen deze rivierdelta te ontdekken. Het grote voordeel dat je hebt als je dit met een kajak doet is dat je bijna geruisloos door het water kunt bewegen en je de grootste kans hebt om bijzondere diersoorten tegen te komen. De mangrovebossen in de omgeving van Tamarindo, rondom het osa-schiereiland en in het natuurpark Manuel Antonio kun je tevens prachtige tochten maken
In de buurt van de verschillende vulkanen kun je onder andere met een kajak de rivier afvaren. Let wel op want de rivieren kunnen behoorlijk wild zijn. In de omgeving van de populairste en meest toeristische kustplaatsen van Costa Rica heb je vaak de mogelijkheid om kajaks te huren. Je kunt dan naar kleine eilandjes voor de kust varen of een deel van de kustlijn verkennen. Het is vaak de goedkoopste manier om bij een snorkelspot te komen.

SNP Natuurreizen Costa Rica

Canopy/tokkelbaan

Canopy of tokkelen, zoals het in Nederland beter bekend staat, is één van de bekendste en meeste geliefde activiteiten in Costa Rica. Op behoorlijk wat plaatsen in het land zijn er uitdagende tokkelparcours te vinden die je een waanzinnig uitzicht geven over het regenwoud, rivieren of kloven. De bekendste tokkelbanen van het land zijn te vinden in de omgeving van Monteverde. Met name degene waar je al á superman, gebonden op de rug en hoofd eerst naar beneden gaat staat bij veel mensen op de bucketlist. De is overigens optioneel, voor de meeste mensen zijn de andere tokkelbanen al uitdagend genoeg.

Paardrijden

In de buurt van enkele populaire toeristische bestemmingen in Costa Rica heb je de mogelijkheid om te kunnen paardrijden. In de meeste gevallen gaat het hierbij om paarden die gewend zijn om met toeristen te rijden die weinig of geen rijervaring hebben. De paarden zijn goed getraind en luisteren erg goed naar de begeleider. Deze tochten duren meestal een uurtje of twee hebben een rustig karakter. Je komt wel op plaatsen waar je ander niet zo snel te voet zou kunnen komen.
Als je gaat paardrijden zorg dan wel voor voldoende bescherming tegen de zon, een lange broek en dichte schoenen.

Boomtoppen wandeling

Een wandeling in de jungle door de boomtoppen klinkt spannender dan dat het in werkelijkheid is. De verschillende delen van de jungle zijn met elkaar verbonden met lange hangbruggen die je een geweldig uitzicht geven over de ondoordringbare bladerdek. Doordat je hoog boven de bomen loopt zie je de jungle op een heel andere manier dan wanneer je er doorheen loopt. Dit wil niet altijd zeggen dat je tijdens de wandeling meer wildlife ziet. De kans dat je vogels ziet is logischerwijs wel iets groter. Mensen met hoogtevrees kunnen beter niet aan deze wandelingen meedoen. De wiebelende bruggen zijn niet geschikt voor mensen met hoogtevrees. Jammer genoeg is het in de meeste gevallen niet mogelijk om een andere route te nemen. Op sommige plaatsen worden deze boomtopwandelingen gecombineerd met canopy’s.

Surfen

In Costa Rica kun je op de Caribische Zee en op de Grote Oceaan surfen. De beste surfspots zijn te vinden aan de westkust, maar ook in het oosten kun je uitstekend surfen. De plaats Tamarindo staat bekend al de surfhoofdstad van Costa Rica. Van beginnende surfers tot ervaren rotten ze zijn allemaal te zien vanaf het strand van Tamarindo. Ben je een beginnende surfer, dan kun je eerst nog een paar uurtjes les nemen bij één van de vele surfscholen op het strand van Tamarindo. Andere bekende surfstpots in Costa Rica zijn Puerto Vieje, Santa Nosara, Mal Pais, Dominical en Avellanas. Zorg er wel voor goede kleding tijdens het surfen; dat kan een hoop ongemakken voorkomen.

Raften en tubing

Er zijn in Costa Rica enkele tientallen plekken te vinden waar je het zo bekende white water rafting kunt beleven. De moeilijkheidsgraad van de verschillende rivieren verschilt sterk en varieert tussen categorie één en vier plus. Categorie één zijn de makkelijkste en rustigste rivieren terwijl categorie vier plus niet aan te raden is voor mensen zonder ervaring. Ga je raften in Costa Rica dan doe je er verstandig aan om zelf waterdichte schoenen, zwemkleding, zonnebrand(waterbestendige) en Deet mee te nemen.
Is het raften te heftig voor je dan kun je er ook voor kiezen om te gaan tuben. Je gaat dat rustig met een band de rivier af. Op plaatsen waar de rivier wat wilder is staan er mensen om je er doorheen te helpen.

Abseilen en bergbeklimmen

Costa Rica staat niet bekend om zijn uitdagende abseil- en kilmroutes, toch is het mogelijk om vaak in combinatie met enkele andere activiteiten dit te doen. Stel je je er echter niet te veel van voor.

Snorkelen en duiken

Het is mogelijk om voor zowel de oostkust als westkust van Costa Rica te snorkelen. Het mooiste onderwaterleven vind je voor de westkust. Rondom de eilanden Isla del Cano en Isla del Coco. Jammer genoeg ligt dit laatste eiland op ongeveer 1,5 dag varen voor de kust, waardoor het niet bereikbaar is voor de meeste toeristen. Rondom Isla del Cano kom je onder andere schildpadden, roggen, kogelvissen en papegaaivissen tegen. Andere bekende duik- en snorkelspots voor de westkust van Costa Rica zijn te vinden in de omgeving van Puntarenas en voor de noordwestkust van het land. Je moet er dan wel altijd rekening mee houden dat na periodes van relatief veel neerslag het zicht onder water een behoorlijk stuk minder zal zijn.
Voor de oostkust zijn de mooiste snorkelplekken te vinden in de omgeving van Cahuita National Park. De bekendste plekken zijn Manzanillo en Palya Cocles. Jammer genoeg is door de overvloedige neerslag het zicht onder water niet altijd optimaal.

Downhillen

Echte waaghalzen kunnen hun hart ophalen in een van de bikeparken in Costa Rica. Op meerdere plaatsen in het land zijn er snelle banen aangelegd waar je met een gehuurde mountainbike een berg of vulkaan kunt af racen. De bekendste bikeparken zijn te vinden in de buurt van de vulkaan El Arenal en in de omgeving van Monteverde. Bij El Arenal is zelfs een heuse stoeltjeslift gebouwd, zodat je vrij gemakkelijk weer terug naar de top kunt.