Costa Rica met kinderen

Costa Rica is een fantastische bestemming voor een verre vakantie met kinderen. Het land heeft een prachtige natuur, mooie stranden en een grote diversiteit aan diersoorten. Wat is er nu leuker dan aapjes kijken op het strand, of een luiaard tegenkomen in de boom tijdens een wandeling in de jungle? Avontuurlijk is dat zeker, maar niet al te spannend. Costa Rica is al jaren bij de Amerikanen een favoriete vakantiebestemming en de toeristenindustrie met alle voorzieningen zijn dus prima ontwikkeld en erg veilig. Costa Rica is erg kindvriendelijk. In ieder dorpje vind je wel een speeltuintje en een schooltje. De meeste accommodaties zijn gewend aan veel kinderen.Praktisch

Accommodaties: Costa Rica is een erg geliefde bestemming voor gezinnen met kinderen, veel hotels en appartementen zijn hierop ingesteld. Let wel op dat in veel lodges er geen airco is en je slaapt onder een klamboe. Dit kan voor sommige kinderen lastig zijn. Vanwege het lekkere weer is een zwembad op vakantie met kinderen wel zo prettig.

Ziekenzorg: de ziekenzorg is in Costa Rica goed geregeld. In de grotere dorpen is vaak een privékliniek met uitstekende zorg. Wordt je hier gebeten door een slang dan zit je goed. Overal in Costa Rica zijn anti-giffen snel te verkrijgen bij de kliniek. In alle toeristische plekken is een apotheek met ruim assortiment aan medicatie.

Boodschappen: In de grotere supermarkten in Costa Rica kun je vrijwel alles krijgen wat je nodig hebt op vakantie. Luiers, babyvoeding en anti insectenspray zijn ruim voorradig. Niet ieder dorpje heeft een grote supermarkt, maar de grotere toeristische bestemmingen allemaal wel. Hier kun je vrijwel alles krijgen wat bij ons ook verkrijgbaar is. Inclusief speciale voeding voor bijvoorbeeld mensen met een glutenallergie.

Wat ga je ontdekken met de kinderen?

Costa Rica heeft vooral veel natuur, dit is de grote aantrekkingskracht van het land. Veel cultuur in de vorm van oude kastelen e.d. ga je er niet aantreffen. Maar dit is met kinderen op vakantie ook helemaal niet erg. Voor kinderen van alle leeftijden heeft Costa Rica leuke dingen om te beleven.

Wild spotten

Een groot gedeelte van Costa Rica is bedekt met jungle en het land heeft één van de grootste diversiteiten aan dieren in de wereld. Buiten de grote steden komen de wilde dieren al snel dichtbij. Het is niet ongebruikelijk om wakker te worden van het geluid van vechtende toekans of brullende apen. Overal waar je komt kun je dus wilde dieren spotten. Koop in één van de toeristenwinkeltjes een kaart met daarop alle dieren die er te vinden zijn en maak er gedurende de trip een wedstrijdje van. Wie spot er welk dier? Brulapen, Toekans, spinnen, luiaards en gieren ga je zeker zien. Leuk voor iedere leeftijd.

Jungle wandeling

Wandelen in de Jungle van één van de vele nationale parken is altijd leuk en spannend, maar tegelijkertijd ook lang niet zo avontuurlijk als het misschien in eerste instantie klinkt. In alle nationale parken mag je alleen maar wandelen op de perfect aangelegde paden. Vaak zijn deze gedeeltelijk verhard, dus onhandige grote wandelschoenen zijn niet per se noodzakelijk. Een paar stevige sportschoenen is al voldoende. In de parken kun je een grote hoeveelheid dieren spotten. En het is erg leuk om over de grote hangbruggen tussen de boomtoppen te lopen. Je kunt zelfs in overhangende lianen hangen. Met een gids is het gemakkelijk om dieren te spotten, maar je komt zelf met een verrekijker ook een heel eind. Wees niet bang voor slangen of enge spinnen. De meeste “gevaarlijke dieren” blijven ver bij de toeristen uit de buurt of schieten weg zodra ze je aan horen komen. Je moet natuurlijk wel altijd je ogen op het pad blijven houden en geen dieren en planten zo maar aanraken. Het blijft wel de wilde natuur. Zo vertelde onze gids ons, tot hilariteit van onze dochter dat brulapen als ze echt boos worden, in hun hand poepen en dit naar toeristen toegooien.

Schildpadden kijken

Costa Rica is één van de plaatsen waar je ’s nachts de grote schildpadden het strand kunt zien opkruipen en eieren kunt zien leggen. Samen met een spotter ga je ’s nachts het strand op om ze te bekijken. Dit kijken is wel aan strenge regels verbonden en je bent afhankelijk van de natuur. Soms kan het best een aantal uur duren voor je wat ziet, andere keren heb je na 5 minuten al geluk. Iets minder geschikt dus voor hele kleine kinderen, maar erg indrukwekkend voor al wat oudere wildspotters.

Apen kijken

Apen zie je in Costa Rica overal. Je komt ze tegen in de nationale parken, maar ook gewoon langs de weg of op het strand. Op sommige stranden zijn ze zelfs zo brutaal, dat je moet uitkijken dat ze niet de broodjes uit je rugzak halen. In Costa Rica komen de brulaap en de slingeraap het meeste voor. Vooral de brulapen hoor je met grote regelmaat in de overal aanwezige jungle.

Luieren op het strand

Costa Rica heeft prachtige hagelwitte bountystranden met palmbomen om heerlijk op te luieren. Heerlijk voor een dagje aan het strand.
De oceaan in Costa Rica is niet overal geschikt om te zwemmen. Let goed op, zeker met jonge kinderen, waar je dit doet. Er kan soms een gevaarlijke onderstroming staan. Zeker als het geregend heeft vormen de stroompjes die vanaf het land als kleine riviertjes de zee instromen een gevaarlijke rip-tide. Daarnaast kan er een groot getijdeverschil zijn. Het prachtige grote strand in de ochtend is helemaal verdwenen aan het einde van de dag. Op veel plekken in Costa Rica kun je bedjes en parasols huren waar je lekker op kunt liggen.

Surfen

Geen zin om te luilakken aan het strand, neem dan surfles. Overal aan de stranden in Costa Rica vind je surfschooltjes die je in een paar uurtjes of een hele dag leren surfen. Superleuk om te doen en omdat de golven in Costa Rica op de meeste plaatsen niet zo heel ruig zijn, is het een prima plek om te beginnen. Trek wel een T-shirt aan. Door het gezande board kun je jezelf lelijk pijn doen. Erg leuk voor al wat oudere kinderen.

Met de boot de jungle in

Een aantal natuurgebieden in Costa Rica is alleen te bekijken via het water. Je kunt met een gids met een bootje mee of met een kano op pad. De laatste optie is vermoeiend, maar als je stil bent krijg je hier ook veel voor terug. Door het ontbreken van een motor blijven de dieren beter zitten en zijn ze makkelijker te spotten. Zeker aan te raden met een gids die je kan wijzen waar de dieren zitten. Sommige zijn zo goed gecamoufleerd dat je ze zelf niet zou zien zitten. Op je tocht kom je uiteraard apen tegen, maar ook leguanen en krokodillen.

Snorkelen in de zee

Neem je snorkelsetje mee naar Costa Rica. Als de zee rustig is kun je de meest fantastische vissen spotten. Voor grotere kinderen is het ook de moeite waard om met een bootje wat verder de zee op te gaan en te gaan snorkelen. De kapitein brengt je dan naar een goede snorkelplek en wijst je de beste spots.

Ruig outdoor

Costa Rica is ook het land van de outdoorsports. De uitgebreide natuurgebieden lenen zich er prima voor. Overal in het land heb je canopybanen. Tussen de bomen door zoef je over kliffen en ravijnen. Je kunt er klimmen en abseilen, Quadrijden of paardrijden. Of ga met een raft of grote tube de rivier af en laat je meevoeren door de woeste stroom. Uiteraard wat minder geschikt voor kleine kinderen, maar de touroperator kan je vertellen wat wel en niet geschikt is. Let bij het boeken goed op wat je gaat doen. Niet alle excursies zijn echt hun geld waard en kun je ook best veel dingen zelf regelen.

Vulkanen kijken

Costa Rica heeft nog diverse werkende vulkanen. Bij de meeste vulkanen kun je niet bij de krater komen, omdat ze nog actief zijn, maar je kunt wel vulkanische activiteit waarnemen. Rondom de vulkaan Arenal zijn diverse warmwaterbronnen te vinden waar je in heerlijk warm water een bad kunt nemen. Deze vulkaan rookt ook met enige regelmaat, wat een bijzonder zicht is. In het nationaal park van Ricon de la Vieja zie je tijdens je wandeling rokende en borrelende zwavelputten. Erg tof en spectaculair voor kinderen. (En een beetje stinkend)

Dierenparken

Costa Rica is zeer serieus als het gaat om de bescherming van de natuur. Een groot deel van de jungle in het land is beschermd als nationaal park. Toch zijn er met enige regelmaat wilde dieren in nood. Op verschillende plaatsen in Costa Rica zijn dan ook opvangtehuizen voor wilde dieren. Deze tehuizen leven van de giften van toeristen die de opvang bezoeken. In Cahuita vind je bijvoorbeeld het Sloth Santuary. Hier worden luiaards opgevangen en als dat kan weer teruggezet in de natuur. In diezelfde buurt vind je ook het Jaguar Rescue Centre waar ze, je zou het niet zeggen, allerlei dieren behalve jaguars opvangen. Jonge apen, roofvogels en wederom weer luiaards worden hier liefdevol verzorgd tot ze klaar zijn voor een terugkeer naar de natuur.

Rondreis in Costa Rica met kinderen

Omdat Costa Rica de ideale ver weg bestemming met kinderen is worden er door verschillende aanbieders rondreizen voor families aangeboden. Dit kan in een groep, maar ook op eigen houtje. Het grote voordeel van reizen met een groep is dat alles voor je geregeld wordt en dat er meerdere kinderen op de reis aanwezig zullen zijn. Toch kiezen steeds meer gezinnen ervoor om een privérondreis door Costa Rica te maken. Het land staat bekend als een van de veiligste landen in Midden-Amerika en de wegen en het verkeer zijn er allesbehalve chaotisch. Twee van de bekendste aanbieders voor georganiseerde familiereizen in Costa Rica zijn Djoser en SNP natuurreizen.


Tips

Koop in een van de toeristenshops een geplastificeerde kaart met plaatjes van dieren. Zo kun je onderweg alle dieren spotten die je ziet.

Tenzij je graag dieren wil spotten op de kamer, bewaar dan geen etenswaren buiten je koelkast. Apen en wasbeertjes zijn razendslim en handig in het openbreken van hotelkamers. (Dit geldt ook op het strand)

Costa Rica is bedekt met regenwoud. Het eerste deel van dit woord zegt het al, regen, regen en nog meer regen. Een dunne regenjas is een absolute must.

Regenwoud betekent ook insecten. Deet is echt een absolute must om mee te nemen. Zeker als je de moerasgebieden ingaat. Zodra je de jungle binnenstapt, is Deet belangrijk. Onthoud wel dat je met Deet op je handen geen dieren aanraakt. De anti-insecticiden zijn voor hen vergif. Deet is overal in Costa Rica makkelijk te krijgen.

De zon in Costa Rica feller dan bij ons. Als hij achter de wolken vandaan komt is het zaak goed te smeren met een hoge factor.