Handig om te weten

Voor je op reis gaat naar Costa Rica is het handig om alvast wat dingen te weten en uit te zoeken. Het merendeel van de dingen die je moet plannen en weten voor een vakantie op Costa Rica hebben we op deze pagina voor je verzameld. Het is een mix van droge feiten en dingen de we zelf hebben meegemaakt tijdens onze rondreis in Costa Rica.
Hoe zit het nu precies met inentingen, wat zijn de lokale gebruiken en gewoontes en wat mag je er nu precies wel en niet. We hebben geprobeerd om de informatie zo accuraat mogelijke weer te geven. Mocht er in jouw ogen toch iets niet kloppen dan horen we dat natuurlijk graag.Reisdocumenten

Om naar Costa Rica te kunnen reizen heb je geen visum of andere papieren nodig. Wel moet je in het bezit zijn van een geldig paspoort dat op dag van vertrek nog minimaal zes maanden geldig is en er moet minimaal één lege visumpagina in je paspoort zijn. Ben je van plan om langer dan negentig dag in Costa Rica te verblijven dan dien je contact op te nemen met de Ambassade van Costa Rica in Nederland.
Voor Costa Rica zelf heb je dan geen visums nodig, voor sommige landen die als transfer hub dienen is dit wel nodig. Denk hierbij aan de Verenigde Staten van Amerika.

Visums voor transferlanden

De drie meest gebruikte transferlocaties voor een reis naar Costa Rica zijn Panama, Mexico en de Verenigde Staten van Amerika. Voor Panama heb je geen visum nodig en voor Mexico krijg je na het invullen van een formulier in het vliegtuig, het tonen van je paspoort en transferticket een toeristenvisum.
Voor de USA gelden er net wat andere regels. Vlieg je via de Verenigde Staten van Amerika dan moet je een ESTA aanvragen. Dit Electronic System for Travel Authorization is verplicht voor alle reizen naar de USA. Om deze ESTA aan te kunnen vragen moet je inwoner zijn van een land dat onder het Visa Waiver Program valt en in het bezit zijn van een creditcard. Nederland en België vallen onder het Visa Waiver Program.

Douane

De douane in Costa Rica stelt niet al te veel voor. Bereid je wel voor op lange rijen voor de paspoortcontrole waar je na een vluchtige blik in je paspoort er een stempel krijgt.

Vaccinaties

Voor een reis naar Costa Rica is alleen een inenting tegen gele koorts verplicht als je in de zeven dagen ervoor in een gele koorts land geweest bent. Vaccinatie tegen DTP en hepatitis A worden aangeraden. Ben je van plan om langer dan drie maanden in Costa Rica te verblijven dan is het aan te rijden om jezelf in te enten tegen hepatitis B en hondsdolheid.

Kraanwater

Op de meeste plaatsen in Costa Rica Kun je het kraanwater zonder problemen drinken. Vraag het voor de zekerheid wel even na in het hotel want het is niet op alle plaatsen mogelijk.

SNP Natuurreizen Costa Rica

Drugs

Officieel zijn alle soorten drugs in Costa Rica verboden en kan het bezitten, gebruiken en verhandelen ervan leiden tot geldboetes en gevangenisstraffen. In werkelijkheid hangt het er een beetje vanaf waar je bent. Zo hangt er in de meeste plaatsen langs de Caribische kust een redelijke cannabisgeur en staan hostels erom bekend dat er “legaal” gerookt mag worden.

Roken

Costa Rica heeft een behoorlijk streng rookbeleid. Zo is het is het net als in Nederland en België verboden om te roken in hotelkamers, restaurants en bars te roken, maar in Costa Rica gaan ze nog verder. Bushaltes, terrassen, parken, overdekte patio’s en bedenk nog maar een aantal plaatsen in de openlucht; roken is er niet toegestaan. Sta je toch te roken op een plaats waar het niet is toegestaan dan loop je de kans op een boete.

Nationale feestdagen

Er zijn in Costa Rica gedurende het jaar behoorlijk wat nationale feestdagen. Het merendeel van deze dagen hebben een religieuze achtergrond. Als toerist zijnde zal je van deze dagen niet al teveel merken. Wel is de kans aanwezig dat banken, winkels en overheidsgebouwen tijdens deze dagen gesloten zijn. Sommige van de dagen worden alleen in een bepaalde regio of plaats gevierd.

Dit zijn de dagen die jaarlijks op dezelfde dag vallen:

1 januari – nieuwjaar
19 maart – de dag van San José
11 april – Juan Santamariadag
1 mei – dag van de arbeid
25 juli – Guanacoste dag
2 augustus – dag van de maagd Los Angeles
15 augustus – Maria ten Hemelopneming
15 september – onafhankelijkheidsdag
12 oktober – Columbusdag
8 december – Maria onbevlekte ontvangenis
25 december – kerst

Nationale feestdagen die ieder jaar op een andere datum vallen:

Witte donderdag, Goede Vrijdag en Pasen.

Religie

Ongeveer 85% van de Costa Ricanen zijn christelijk. Het merendeel hiervan is katholiek. Er zijn in Costa Rica maar weinig dorpen en plaatsen te vinden zonder kerk. Stel je van deze kerken echter niet al te veel voor. Meestal zijn het kleine houten kerken die niet opengesteld zijn voor toeristen.

Kleding

Zorg dat je tijdens je vakantie in Costa Rica in ieder geval goede regenjassen, luchtige katoenen kleding en wandelschoenen of gympies meeneemt.

Muggen en andere ongedierte

Zo goed als overal in Costa Rica komen er muggen voor. Er is geen malaria in Costa Rica, dat is weer een zorg minder. De beste manier om te voorkomen dat je gestoken wordt is jezelf de hele dag insmeren met DEET. Zet in je hotelkamer de airco en de waaier aan en de muggen zullen je hoogstwaarschijnlijk met rust laten.
Laat geen etensresten achter in je kamer anders is de kans groot dat je bij terugkeer op de kamer insecten of andere soorten ongedierte zal terugvinden op je kamer.

Gezondheid

De gezondheidszorg in Costa Rica staat op een redelijk goed niveau. Er zijn in het land gewone en privéklinieken te vinden. Over het algemeen beschikken de privéklinieken over iets minder apparatuur, maar je wordt er wel sneller geholpen dan in een gewone kliniek.
Mocht het onverwachts nodig zijn om een dokter of een ziekenhuis te bezoeken in Costa Rica dan kun je dit het beste door je hotel laten regelen. Deze weten vaak het beste waar je terecht kunt.
Het is verstandig om een aantal medicijnen van thuis mee te nemen naar Costa Rica. Denk hierbij aan middelen tegen koorts, diarree en verstopping. Andere medicijnen en middelen zoals DEET, azaron, ORS en een thermometer mogen niet ontbreken in je reisapotheek. Het is ook raadzaam om enkele flesjes met desinfecteergel mee te nemen.

Fooi

Het is in Costa Rica vrij normaal om een fooi te geven aan de ober, de barman, kruier of een gids. Vreemd genoeg geldt dat niet voor taxichauffeurs, toch kun je deze mits ze goed hun werk hebben gedaan belonen met een fooi. Anders dan in veel andere landen in Noord- of Midden-Amerika kun je in Costa Rica helemaal zelf bepalen hoeveel fooi je geeft. Fooi is niet verplicht en wordt gezien als een extraatje.

Taal

De officiële taal van Costa Rica is Spaans. Het Spaans in Costa Rica verschilt behoorlijk met het Spaans dat in Spanje wordt gesproken. Er wordt beweerd dat het Spaans dat in Costa Rica gesproken wordt, het meest verstaanbare Spaans ter wereld is.
Het merendeel van de inwoners van Costa Rica spreekt redelijk tot uitstekend Engels. Je kunt dus zo goed als overal terecht met Engels. Ondanks dit feit is het handig om voor aanvang van je reis enkele woordjes Spaans te leren.
Verder zijn er nog enkele Indianenstammen in Costa Rica te vinden die hun eigen autochtone taal spreken.

Telefoon/internet/wifi

Het 3G en 4G netwerk in Costa Rica is goed tot uitstekend zo goed als overal heb je goed bereik met je mobiele telefoon. De uitzondering hierop is het Tortuguero National Park. In dit hele park heeft je telefoon geen ontvangst en is er geen wifi beschikbaar. De kosten van bellen en gebeld worden verschillen sterk per provider, maar zijn bij de meeste providers de laatste jaren sterk gedaald. Alsnog zijn de prijzen zo hoog dat je niet even naar huis belt. Wil je in Costa Rica goedkoop kunnen bellen en internetten dan doe je er goed aan om een lokale simkaart te nemen. Deze kun je al kopen op het vliegveld.
Veel hotels, restaurants en winkels bieden gratis internet aan. In de meeste gevallen is de wifi versleuteld, maar de ober of een andere medewerker zal in de meeste gevallen de code voor je opschrijven of hem even invullen op je telefoon. De kwaliteit van deze gratis wifi varieert van matig tot redelijk goed. Houd er wel rekening mee dat de meeste van deze gratis wifiverbindingen niet heel erg veilig zijn.

Elektriciteit

In Costa Rica is er sprake van een 110 volts stroomnetwerk. Bij ons is dat ruim het dubbele. Dat betekent onder andere dat onze Europese apparaten die veel stroom verbruiken soms moeite hebben om te werken op dit stroomnetwerk. Het opladen van mobiele telefoons, tablets en laptops duurt in de regel wat langer dan in Nederland. Officieel gebruikt men hier de Amerikaanse twee-pins stekkers en stopcontacten. Om onze stekkers te gebruiken heb je een adapter of wereldstekker nodig. In sommige hotels heb je hybride stopcontacten die zowel met de Amerikaanse stekkers als met onze Nederlandse stekkers overweg kunnen.
Op sommige plaatse in Costa Rica valt met regelmaat de stroom even uit. Dit is vaak van korte duur, maar zorg ervoor dat je altijd een zaklamp bij de hand hebt.

Geld

De officiële munteenheid van Costa Rica is de Costa Ricaanse colon. Deze komt in briefjes van 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000 en 50.000 en munten van 5, 10, 25, 50, 100 en 500. Met name het briefgeld is erg kleurrijk geld met op ieder briefje staat één van de belangrijkste dieren die in Costa Rica leven.
Naast de Costa Ricaanse colon is de Amerikaanse dollar een wettig betaalmiddel. Bij een groot deel van de pinautomaten in de omgeving van toeristische plaatsen kun je er zelf dollars pinnen. Vaak is het iets gunstiger om met colons te betalen dan met dollars. Vanwege de vele Amerikanen die jaarlijks Costa Rica bezoeken is het er vrij normaal om met creditcard te betalen.

bekijk de wisselkoers van de euro tegen de colon en bestel je gelijk online

Pinnen

Er zijn in Costa Rica meer dan genoeg pinautomaten te vinden waar je met je Nederlandse bankpas zonder problemen geld uit de muur kunt halen. De pinautomaten zijn standaard in het Spaans, maar kunnen met een druk op een knop omgezet worden in het Engels. Bij de meeste banken betaal je geen extra kosten voor het pinnen. De wisselkoers kan wel sterk per dag verschillen.

Openingstijden

De meeste winkels in Costa Rica zijn dagelijks geopend van 08:00 tot en met 18:00 of 19:00. Toeristische winkels vaak nog iets later. Sommige van de winkels zijn tijdens de siësta gesloten, maar lang niet allemaal. Banken zijn tijdens werkdagen geopend van 09:00 tot 13:30 en overheidsinstellingen van 8:30 tot 16:30.
Tijdens de feestdagen zijn de banken en andere openbare instellingen gesloten. De meeste winkels zijn dan wel gewoon geopend.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Nederland en Costa Rica bedraagt in de wintermaanden 7 uur en in de zomermaanden 8 uur. Costa Rica ligt in de tijdszone UTC-6 en kent geen zomertijd.

Veiligheid

Costa Rica hoort tot de veiligste landen in Midden-Amerika. Het land kent erg lage criminaliteitscijfers, toch moet je hier altijd op bedacht zijn. Met name in de buurt van het vliegveld en in de omgeving van toeristische attracties en het strand. Met regelmaat komt het voor dat toeristen al hun spullen van waarde moeten afgeven aan criminelen. Mocht je dit overkomen kun je het beste meewerken en al je spullen afgeven.
Een tweede soort overvaller die in Costa Rica voorkomt, is een stuk onschuldiger. Op sommige stranden worden regelmatig neusberen gezien die als je even niet oplet je tas plunderen. Deze neusberen, lokaal de “Costa Rica Maffia” genoemd zijn niet bang van mensen en kunnen bijten.