Natuurparken in Costa Rica

De bijzondere natuurparken in Costa Rica zijn voor veel toeristen de belangrijkste reden om dit land te bezoeken. Niets voor niets staat het land bekend als de tuin van Midden-Amerika. De regering van Costa Rica doet er alles aan om de natuur nog beter te onderhouden en te conserveren voor de toekomst. Het heeft zichzelf als doel gesteld om het eerste klimaat neutrale land ter wereld te worden. De komende jaren zullen er nog meer nationale parken bijkomen en zullen bestaande parken verder groeien. Dit alles wordt mogelijk gemaakt met het geld dat de toeristen achterlaten bij de nationale parken en in de rest van het land. Een bezoek aan een nationaal park in Costa Rica is over het algemeen niet goedkoop. Er zijn plekken bij waar je al snel vijftien tot twintig euro entree betaalt. Als je in je achterhoofd houdt dat dit geld grotendeels te goede komt van de flora en fauna in Costa Rica valt het ook wel weer mee. We hebben een aantal van de grootste en bekendste natuurparken van Costa Rica uitgekozen en kort beschreven.Manuel Antonio National Park

Aan de westkust van Costa Rica ligt het Manuel Antonio National Park. Dit park hoort tot de drukstbezochte natuurparken van Costa Rica. Dit komt mede door de prachtige stranden die er in het park te vinden zijn. Binnen het park kun je verschillende wandelingen met of zonder gids maken. Wil je zeker weten dat je wat ziet tijdens je wandeling dan kun je er het beste voor kiezen om je wandeling samen met een gids te maken. Door de drukte in het park laten veel dieren zich niet heel gemakkelijk zien. De gidsen hebben een getraind oog en bezitten goede verrekijkers. Heb je geen zin meer om te wandelen, bezoek dan één van de stranden en je komt gegarandeerd wilde dieren tegen. Jammer genoeg zijn de apen en neusberen die in de omgeving van de stranden wonen zo aan mensen gewend dat ze geleerd hebben om tassen leeg te roven op zoek naar voedsel. Ze kunnen dit behoorlijk agressief doen; let dus goed op je spullen. Het is daarnaast verboden om eten en drinken mee het park in te nemen, jammer genoeg hebben veel toeristen hier lak aan.
De lokale bevolking probeert op allerlei manieren een slaatje te slaan uit de toeristen die massaal het park bezoeken. Zo proberen ze je een parkeerplaats aan te smeren, met prijzen die je doen denken aan centrum Amsterdam en worden er flessen water en fruit verkocht voor veel te hoge bedragen.

Cãno Negro National Park

In het centraal noordelijke deel van Costa Rica nabij de grens met Nicaragua ligt het Cãno Negro National Park. Net als het Tortuguero National Park zijn grote delen van het park alleen per boot te bereiken. De meeste toeristen die een bezoek brengen aan dit park komen met een excursie vanuit de regio Vulcano. Je rijdt dan eerst met een bus richting het park waarna je met een boot of een kano een tocht gaat maken door het park. Tijdens deze tochten kun je verschillende soorten apen, krokodillen, schildpadden, kaaimannen en heel veel verschillende soorten vogels tegenkomen. In het park leven ook verschillende grote katachtigen, de kans dat je deze gaat tegenkomen is wel nihil. Er zijn geen kosten verbonden aan een bezoek aan het Cãno Negro National Park. De kosten voor een bezoek aan het park vanuit de Vulcano regio zijn vaak wel aan de hoge kant. Dit komt vooral door de lengte van de excursie.

Tortuguero National Park

Tortuguero National Park behoort tot de mooiste en meest bijzondere parken van Costa Rica. Het merendeel van de toeristen die een rondreis door Costa Rica maken verblijven wel een aantal dagen in Tortuguero National Park. Je kunt het park en het bijbehorende dorp alleen bereiken via één van de rivieren die door het park stromen. Tijdens je verblijf in Tortuguero ben je helemaal afgesloten van de buitenwereld. Er is geen internet, geen wifi of signaal voor je telefoon. Dit draagt bij aan het relaxte gevoel in het park. Omdat het park zo lastig te bereiken is blijven de meeste toeristen meerdere dagen in het park. Er zijn enkele redelijk luxe resorts in het National Park te vinden, maar je bent en blijft echter midden in de jungle dus verwacht geen vijf sterren resorts. Tijdens je verblijf in het park kun je enkele prachtige excursies maken. De populairste zijn een boottocht op de rivier, het bezoeken van de schildpadstranden terwijl de schildpadden eieren leggen op het strand of een kanotocht op de kleinere stroompjes. Tijdens deze boot- of kanotochten heb je grote kans om allerlei exotische vogels, amfibieën en zoogdieren te zien. Tijdens de tochten die wij door Tortuguero hebben gemaakt hebben we, slingerapen, brulapen, verschillende toekans, kaaimannen, basilisken en langsnuitvleermuizen gezien. Je moet er wel rekening mee houden dat door de onbereikbaarheid van dorp Tortuguero en de resorts de prijzen er iets hoger liggen dan in de andere delen van het land.

SNP Natuurreizen Costa Rica

Santa Rosa National Park

Het Santa Rosa National Park is één van de laatste droge tropische bossen ter wereld. Al in het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw kreeg het Santa Rosa National Park een beschermde status. Later kreeg ook het naastgelegen Guanacaste National Park deze status, zodat er een beschermde verbinding ontstond tussen het Santa Rosa National Park, het Caribische regenwoud, de Cacao vulkanen en het nevelwoud Orosi. De stranden van Santa Rosa behoren tot de belangrijkste broedplaatsen van zeeschildpadden. De stranden Naranjo en Nancite hebben tijdens het broedseizoen een beschermde status en kunnen alleen onder begeleiding van een gids bezocht worden. Tijdens één enkele nacht kunnen er wel duizend schildpadden op het strand komen om hun eieren te leggen. De stranden staan verder bekend als een uitstekende duik- en surfspot. Het park is bovendien de startplek voor toeristen die in de buurt van de Bat eilanden willen duiken of snorkelen. Wie meer over het park en zijn geschiedenis wilt weten kan een bezoek brengen aan het Museum Santa Rosa.

Reserva Biologica Tirimbina

Het Reserva Biologica Tirimbina is een groot wild- en natuurpark in het noordoosten van Costa Rica. Het park herbergt allerlei bijzondere insecten, amfibieën, vogels en zoogdieren. De grootste kans om deze bijzondere dieren te zien is in de vroege ochtenduren. Een wandeling door het Reserva Biologica Tirimbina begint met een behoorlijk lange ijzeren hangbrug over een wilde rivier. Mensen met last van hoogtevrees kunnen dit park maar beter overslaan. Eenmaal in het park kun je kiezen tussen verschillende paden die ja naar alle hoeken van het publieke deel van het park brengen. De paden zijn over het algemeen redelijk tot goed en de wegwijzers loodsen je gemakkelijk door het park. Wil je meer over de beplanting en de inwoners van het park weten dan kun je het beste een wandeling met een gids maken. Er worden allerhande tours met verschillende thema’s gegeven. De vier populairste zijn de kikker-, de vogel-, de vleermuis- en de chocoladetour. Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden in dit park is een gigantische boom. Toen wij het park bezochten verbleven we in de naastgelegen Saspiquis Rainforest Lodge. De meeste wilde dieren hebben we indertijd vanaf ons terras gezien. De toekans, apen en eekhoorns waren aan het vechten om de laatste noten die in de bomen hingen.

Arenal Volcano National Park

Het Nationaal Park Arenal Volcano hoort tot de populairste en drukstbezochte parken van Costa Rica. Het park is te vinden in het centraal noordelijke deel van het land. De Arenal Vulkaan is de meest actieve vulkaan van het land. Al ruim dertig jaar komen mensen naar deze streek toe om de drijvende lavastromen van de berg af te zien lopen. Jammer genoeg is dat beeld zo goed als nooit te zien en zijn alle wegen naar de top van de vulkaan vanwege veiligheidsmaatregelen afgesloten. Wel kun je in de buurt van de vulkaan prachtige wandelingen maken door de natuur, terwijl je onderweg getrakteerd wordt op een schitterend uitzicht op de vulkaan. Tijdens deze wandelingen kom je indrukwekkende watervallen en warmwaterbronnen tegen. De modder die in deze bronnen omhoogkomt, heeft volgens de gidsen een helende en verjongende werking. De meeste thermale baden zijn te vinden in de Rio Tabacon. Er worden vanuit het stadje Fortuna verschillende rondleidingen naar de thermale baden, de la Fortuna waterfall en het nationaal park aangeboden. Kijk wel goed bij wie je boekt, de prijs en kwaliteit kunnen behoorlijk verschillen per aanbieder.


Braulio Carrillo National Park

Het Braulio Carrillo National Park wordt door de meeste toeristen overgeslagen. Het merendeel komt wel door het park gereden nadat ze geland zijn op San Jose en richting de oostkust of het nationaal park Tortuguero National Park trekken. Toch is het enorme park zeker de moeite waard. Het is één van de dichtbeboste delen van het land en het natuurpark dat het dichtst bij de hoofdstad ligt. In het park zijn meer dan vijfhonderd vogelsoorten en een groot aantal van alle zoogdieren die in het land wonen te vinden. Denk hierbij brulapen, tapirs, jaguars, ocelots, verschillende herten, paca’s en miereneters. Het park is echter het bekendst om zijn prachtige trails. Ze zijn er te vinden in alle soorten en maten. Het is zelfs mogelijk om in het park meerdaagse tochten te maken. Je overnacht dan in kleine trekkershutjes. Eén van de blikvangers van het park zijn de gondels die je naar de top van een kleine berg brengen.

Selvatura Park

Selvatura Park is een van de parken in de directe omgeving van het stadje Monteverde. Het is aan te raden om dit park te bezoeken met de gratis shuttlebus die enkele malen per uur van Monteverde naar het park rijdt. Om het park te mogen bezoeken moet je een forse entree betalen. Je krijgt er wel prachtige vergezichten en een overweldigende natuur voor terug. De wandelingen door het Selvatura Park kenmerken zich door de vele hangbruggen die je er tegenkomt. Wil je het park bezoeken dan kun je dit het beste doen in de vroege morgen, je hebt dan de grootste kans om wilde dieren te spotten. Selvatura Park is een van de plekken waar je kunt tokkelen. Het is zelfs mogelijk om dit superman-style te doen.

Cahuita national Park

Nationaal Park Cahuita is een klein park voor de oostkust van Costa Rica. Het park staat bekend om zijn schitterende onderwater leven. De koralen voor de kust van Cahuita horen tot de mooiste in het oosten van het land. Er liggen twee vergane schepen die in de loop der tijd zijn omgetoverd tot een prachtig onderdeel van de onderwaterwereld. Het park zelf is niet al te groot, maar toch wonen er behoorlijk wat dieren. Zo is de kans groot dat je er luiaards, toekans, miereneters of apen tegen het lijf loopt. In de delen die met regelmaat onder water komen te staan wonen behoorlijk wat krabben die bij de eerste beweging gelijk wegduiken in de modder. Het leuke is van Cahuita national park is dat je er vrij gemakkelijk zonder gids de weg kunt vinden en je er geen entree voor hoeft te betalen.

Reserva Biologica Bosque Nuboso Monteverde

Het Reserva Biologica Bosque Nuboso Monteverde hoort tot de mooiste natuurreservaten van Costa Rica. Er ligt in totaal ongeveer dertien kilometer aan wandelpaden. Tijdens de wandeling loopt je over verschillende hangbruggen en wordt je met regelmaat getrakteerd op adembenemende uitzichten. Doordat het een wat drukker bezocht park is, is de kans dat je wilde dieren ziet iets minder groot dan in andere parken. De grootste kans om dieren te spotten heb je in de vroege ochtend, helaas weet iedereen dit en kunnen er redelijk grote rijen staan voor de kassa rond dit tijdstip. Gelukkig is het park zo groot en heeft het pad meerdere afsplitsingen waardoor je hier in het park weinig tot geen last van hebt. Tijdens onze wandeling door het natuurpark hebben we verschillende kolibries, blauwe morphovlinders, brulapen en aguiti’s gezien.
Bijzonder is dat je vanaf de loopbruggen in het park de epifyten kunt zien. Normaal gesproken is het bijna onmogelijk om de verschillende bromelia’s, orchideeën en varens te zien.

Corcovado National Park

Nationaal Park Corcovado is te vinden op het zuidwestelijke gelegen schiereiland Osa. Door de ligging van het park op het schiereiland heeft het een biodiversiteit die je op veel andere plaatsen in het land niet tegenkomt. Het park is door het ontbreken van wegen niet of nauwelijks aangetast door de mensen, waardoor je het gevoel hebt echt in de jungle te zijn. Dit heeft natuurlijk gelijk weer zijn nadelen. Zo is het navigeren er een stuk moeilijker en kom je behoorlijk wat obstakels tegen tijdens je wandeling. Denk hierbij aan rivieren die tot je middel komen, waar krokodillen en hamerhaaien leven. De meeste tochten in het park zijn meerdaagse tochten waarbij je onderweg kunt slapen in één van de rangers. De wandelingen in het Corcovado National Park zijn duidelijk niet voor beginnende lopers of gezinnen met kinderen.

Manzanillo National Park

Enkele kilometers ten zuiden van het plaatsje Puerto Viejo de Talamanca, niet ver van de grens met Panama, ligt het natuurpark Manzanillo. Het is bij de meeste toeristen en locals geliefd om zijn mooie stranden die bedekt zijn met palmbomen. Het park bestaat hoofdzakelijk uit moerasgebied en mangrovebossen. Hierdoor is een groot deel van het park niet begaanbaar voor toeristen. In het park leven paca’s kaaimannen, tapirs, luiaards en apen, al lieten deze zich tijdens ons bezoek niet zien. Je kunt er wel een mooie wandeling langs de kustlijn maken. Onderweg wordt je meerdere malen getrakteerd op mooie uitzichten over het park en de Caribische Zee. Eén van de mooiste van deze uitzichtpunten heb je vanaf Miss May Point.

Rincon de la Vieja National Park

Nationaal park Rincón de la Vieja is één van de parken in het noordwesten van Costa Rica in de provincie Guanacaste. Het park bestaat uit een vulkanisch massief dat nog steeds behoorlijk actief is. Hierdoor zijn grote delen van het natuurpark dan ook niet toegankelijk voor toeristen. Lavastromen zal je er dus niet zien. Wat je wel te zien krijgt tijdens een wandeling door het westelijke deel van het park zijn meertjes met kokend water en modderpoelen die borrelen. In heel het park hangt al een zwavellucht, maar in de buurt van de meertjes en modderpoelen is de stank heel erg. Om het park te kunnen bezoeken moet je eerst een kleine entree betalen voor je auto. Wil je vervolgens ook nog één van de wandelingen maken, dan moet je nog een entree betalen. Tijdens deze wandelingen kom je naast de kokende modderpoelen en meertjes verschillende dieren en watervallen tegen.