Reizen naar Costa Rica en vervoer in Costa Rica

Zo goed als alle toeristen die op vakantie zijn in Costa Rica komen met het vliegtuig. Alleen als Costa Rica onderdeel is van een rondreis door Midden-Amerika zul je over land Costa Rica binnenkomen. Natuurlijk is het ook mogelijk om Costa Rica met boot te bereiken, in praktijk zal dit niet snel gebeuren. Wil je met het vliegtuig naar Costa Rica, dan zul je rekening moeten houden met een tussenstop, al zijn er ook maatschappijen die rechtstreeks vanuit Nederland op Costa Rica vliegen. Het belangrijkste en grootste vliegveld van Costa Rica is de Internationale luchthaven Juan Santamaría.
Het verkeer in Costa Rica is op de hoofdstad San José na, erg rustig. Er gelden op de weg ongeveer dezelfde regels als in Nederland en de wegen zijn op een paar uitzonderingen daargelaten van goede kwaliteit. Wil je liever niet zelf rijden dan kun je gebruik maken van taxi’s en het uitgebreide busnetwerk.Vliegen naar Costa Rica

Het overgrote deel van de toeristen die jaarlijks naar Costa Rica gaan, komen met het vliegtuig. Dit kan rechtstreeks, maar ook via verschillende omwegen. Afhankelijk van je overstaptijd ben je ergens tussen de twaalf en zeventien uur onderweg zonder vertragingen. De meeste vluchten vanuit Nederland worden uitgevoerd door KLM, Air France of Delta Airways.

Verschillende aanvliegroutes

Afhankelijk van de maatschappij en je vluchttijden zijn er drie populaire vliegroutes om in Costa Rica te komen. De populairste loopt via Panama. Het grote voordeel van een vlucht via Panama is dat je geen extra visa moet aanvragen of invullen en dat je bagage automatisch in het volgende vliegtuig terecht komt.
Een andere populaire route is die via de USA. In de meeste gevallen zal dit via Atlanta zijn, maar het is ook mogelijk om via andere Amerikaanse steden te vliegen. Andere mogelijkheden zijn Houston en Miami. Vlieg je via de Verenigde Staten van Amerika dan is het nodig om een ESTA aan te vragen. Verder dien je er rekening mee te houden dat de kans aanwezig is dat je je eigen koffers op moet halen en opnieuw naar een balie moet brengen.
Een minder gebruikte route is via Mexico-City. Vlieg je via Mexico dan zal je in het vliegtuig een toeristenvisum moeten aanvragen en deze in moeten leveren bij de douane. Hierna moet je bij de lopende band je koffer ophalen en zelf naar een volgende lopende band brengen. Je moet bij deze band op instructie van het personeel op een knop drukken. Wordt het lampje groen is er niets aan de hand en mag je doorlopen, bij een rood lampje wordt je koffer onderzocht. Dit systeem is compleet willekeurig en zelfs bij een rood lampje mag je soms doorlopen.

Rechtstreeks met KLM

Sinds november 2017 vliegt KLM rechtstreeks op Costa Rica. Deze vlucht wordt tweemaal per week uitgevoerd. In eerste instantie op dinsdag en vrijdag. Het grote voordeel van deze vlucht is dat je de reistijd naar San José behoorlijk verkort.

Internationale luchthaven Juan Santamaría

De Internationale luchthaven Juan Santamaría is het grootste en belangrijkste vliegveld van Costa Rica. Het ligt op ongeveer zeventien kilometer van de hoofdstad San José. Het vliegveld stond vroeger bekend onder de naam Aero Puerto Internacional el Coco, maar werd later vernoemd naar de Costa Ricaanse oorlogsheld Juan Santamaría.
Het is een groot en modern vliegveld waar het, ondanks het feit dat het op jaarbasis bijna vijf miljoen passagiers verwerkt, erg rustig en comfortabel is. Wel moet je voor sommige gates behoorlijke afstanden afleggen.

Vertrekbelasting

Om Costa Rica te kunnen verlaten moet je een vertrekbelasting betalen. Bij het merendeel van de maatschappijen is deze belasting toegevoegd bij je tickets, je hoeft dan niets te doen. Andere maatschappijen doen dit niet en dan moet je zelf deze belasting betalen. Dit is voor de maatschappijen die vanuit Nederland naar Costa Rica vliegen en terug niet van toepassing.

Transfers

Heb je een complete rondreis geboekt door Costa Rica, dan staat bij de uitgang van het vliegveld iemand op je te wachten met een bordje met je naam of de maatschappij waarbij je geboekt hebt. Is dit niet het geval dan kun je het makkelijkste een taxi nemen naar je plaats van bestemming. Let wel op, neem alleen een officiële taxi. Deze zijn te herkennen aan hun rode kleur en de gele driehoek. Wil je de reis lowbudget houden dan kun je zonder problemen de bus nemen.

Huurauto

Ben je van plan om een huurauto te nemen in Costa Rica dan kun je het beste voor een 4×4 kiezen. Voor het merendeel van de wegen zal je dit niet nodig hebben, maar voor de paar wegen waar dit wel nodig is kun je niet zonder. Heb je een privérondreis geboekt dan staat je huurauto voor je klaar in het eerste hotel of bij een restaurant waar ja naartoe wordt gebracht en wordt hij op de laatste dag weer opgehaald. Heb je zelf een auto gehuurd dan zal je deze moeten ophalen op de vooraf afgesproken locatie. Ben je van plan om een auto te huren in Costa Rica, dan kun je dit het beste doen bij Sunnycars. Bij deze maatschappij weet je zeker dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.
Ben je van plan om een rondreis te maken dan is het huren een navigatiesysteem een uitkomst.

Autorijden in Costa Rica

Het autorijden in Costa Rica verschilt niet heel veel van het autorijden in Europa. De wegen zijn er over het algemeen erg goed en de drukte valt op de meeste plaatsen erg mee. Iets om rekening mee te houden is dat je in de buurt van schoolzones je snelheid behoorlijk naar beneden moet bijstellen en dat er te pas en te onpas, in de buurt van dorpen, maar ook daarbuiten, behoorlijk hoge verkeersdrempels liggen. Meestal in de buurt van scholen, drukke kruispunten of voor bruggen, maar soms lijken ze compleet willekeurig te zijn weggelegd. Uitkijken dus.

Kijk op minder drukke wegen uit voor gaten en scheuren in de weg en in de omgeving van Monteverde zijn er weinig tot geen verharde wegen te vinden. Pas je snelheid op deze wegen aan.
Moet je tijdens je reis langs kustplaats Limon, dan kun je beter wat extra reistijd inplannen. Limon is namelijk de grootste overslaghaven van Costa Rica en op werkdagen staan er in en rond deze stad lange files met vrachtwagens. Een vertraging van enkele uren is er niet ongewoon.
Een ander ding om rekening mee te houden is dat het verkeer in San José behoorlijk chaotisch kan zijn. Ze hanteren er het Amerikaanse systeem waardoor je er bijna alleen rechtse bochten mag maken.

Tolwegen

Op enkele plaatsen in Costa Rica moet je tol betalen. Voorbeelden hiervan zijn de kustweg in het westelijke deel van Costa Rica en de tunnel van San Jose richting de oostkust. De tol moet contant worden voldaan en bedraagt in de meeste gevallen niet meer dan enkele honderden colons.

Parkeren

Op de meeste plaatsen in Costa Rica kun je gratis je auto parkeren. Uitzonderingen hierop zijn de hoofdstad San José en een aantal van de toeristische kustplaatsen. Je komt er geen parkeermeters tegen, maar parkeerwachters die een terrein bewaken of beheren. De prijzen van het parkeren op deze betaalde parkeerplaatsen lopen behoorlijk uiteen. Zo kan je in de buurt van het Manuel Antonio National Park prijzen betalen die eerder thuishoren in een Europese hoofdstad en op andere plaatsen ben je slechts wat wisselgeld kwijt.
Laat op niet bewaakte parkeerplaatsen geen waardevolle spullen achter in de auto. Wil je soms de koffers in de auto laten, huur dan een auto die aan de achterzijde geblindeerd is.

SNP Natuurreizen Costa Rica

Taxi’s

De officiële taxi’s in Costa Rica zijn te herkennen aan hun rode kleur en de gele driehoek. De kosten voor een taxi zijn laag. Let er wel op dat de chauffeur zijn officiële meter gebruikt. Een standaard rit begint met een starttarief en daarna betaal je per kilometer.

Openbaar vervoer

Heb je geen zin om auto te rijden in Costa Rica dan is de bus een goedkope en makkelijke manier om door het land te reizen. Het busnetwerk van Costa Rica is heel compleet en zo goed als iedere plaats, dorp en toeristische bezienswaardigheid is met de bus te bereiken. Het grote voordeel van de bus is dat het een goedkope manier is om in Costa Rica te reizen. Nadeel is dat je behoorlijk wat langer onderweg bent dan met de auto.

Fietsen

De wegen in Costa Rica zijn over het algemeen niet heel erg geschikt om op te fietsen. We zouden het dan ook afraden om lange fietstochten in Costa Rica te gaan maken. Je ziet wel wat fietsen in het straatbeeld, maar die zijn over het algemeen van locals. Uitzondering hierop is de omgeving van Puerto Viejo de Talamanca. De vlakke kustlijn rondom dit dorp leent zich perfect voor fietstochten. Er zijn behoorlijk wat fietsverhuurbedrijven in de omgeving van dit dorp te vinden.