Steden en dorpen in Costa Rica

Er zijn in Costa Rica behoorlijk wat dorpen, gehuchten en stadjes te vinden. Echt hele grote steden kom je er, behalve de hoofdstad San José, niet echt tegen. Het merendeel van de dorpen en gehuchten in het binnenland bestaan uit niet meer dan enkele simpele huizen omringd met een groot hek langs de doorgaande weg. Vaak is er in een dorp wel een restaurant te vinden en een klein winkeltje, maar dat is zeker niet overal het geval. Overdag lijken deze gehuchten bijna uitgestorven, maar later zie je wel wat mensen op straat lopen.
De plaatsen aan de kust zijn over het algemeen een stuk levendiger. Daar zijn allerlei winkels, restaurants en bars te vinden. Het zijn met name de toeristen die je hier overdag op straat en op de stranden ziet. De onderstaande steden, dorpen en gehuchten zijn de in onze ogen belangrijkste of mooiste van Costa Rica. De lijst is natuurlijk alles behalve compleet.San José

San José is de hoofdstad van Costa Rica en is gelegen in het midden van het land op zo’n 1170 meter hoogte. De stad ligt midden tussen de valleien met tropisch regenwoud en is het belangrijkste wegenknooppunt van het land. San José is niet zo heel groot, er wonen zo’n 338.000 mensen. De stad bestaat dan ook pas sinds de achttiende eeuw. Pas in de negentiende eeuw werd San José de hoofdstad van Costa Rica. Tot dan toe was dit het nabijgelegen Cartago. Bannelingen en verschoppelingen werden naar het nabijgelegen San José gestuurd. Omdat Cartago regelmatig last had van overstromingen werd San José uiteindelijk de definitieve hoofdstad. San José is niet echt een hele mooie stad. De stad is relatief jong, er zijn maar weinig mooie oude gebouwen bewaard gebleven. Er zijn wel enkele bezienswaardigheden die, als je er toch bent, het bezoeken waard zijn. In het centrum staat een mooie oud theater, Teatro National en in het voormalige koloniale fort is het Nationale museum te vinden. Wil je wat meer te weten komen over de geschiedenis van Costa Rica dan is dit een leuk museum. Voor veel reizigers eindigt of start de reis in Costa Rica in San José. De meeste reizigers gebruiken deze luchthaven die net buiten de stad ligt. Ga je de stad in, neem dan een taxi vanaf je hotel. Parkeren in de stad is buitengewoon lastig, daarnaast is het zeker rond de spits erg druk in de stad.

Monteverde

Monteverde ligt in de provincie Punttorens en wordt vooral bezocht vanwege de prachtige nevelwouden. Die zijn echt ontzettend bijzonder. Monteverde was tot en met 1950 een kleine nederzetting die werd bewoond door enkele boeren en medewerkers van de goudmijn in de buurt. In 1950 vestigde zich er een groep dienstweigeraars uit de V.S. die niet wilde uitgezonden worden naar Korea en zich aangetrokken voelde tot het fijne klimaat van Monteverde en de daar aanwezige mogelijkheden voor landbouw. Het stuk wat zij aankochten werd uiteindelijk één van de eerste nationale parken in Monteverde. Rondom Monteverde zijn verschillende natuurreservaten te vinden. In de reservaten zijn wandelpaden aangelegd in bepaalde gedeeltes, zodat je een deel van het park kunt bezoeken. Het grootste park is het ‘Monteverde Cloud Forest Reserve’. Beroemd om zijn hangbruggen die je langs de toppen van de bomen leiden is het ‘Selvature park’. Er is ook een reservaat dat is aangekocht door kinderen vanuit heel de wereld. In Monteverde vind je veel bijzondere diersoorten waaronder bijvoorbeeld de bijna uitgestorven Quetzal. Een hele bijzondere vogel met een lange pluimveren staart. Omdat Monteverde erg in trek is bij toeristen vind je hier veel hotels en restaurants. Het dorpje leeft grotendeels van het toerisme.

Puerto Viejo de Talamanca

Puerto Viejo de Talamanca is een superrelaxed dorpje aan de oostkust van Costa Rica, vlakbij de grens met Panama. Het dorpje is één en al surfen en reggae. Overal kom je mannen tegen met de bekende dreads en de reggae komt hier overall uit de speakers. In de winkels koop je strandkleding en zelfgemaakte sierraden en de verschillende restaurantjes zijn leuke gezellige plekjes, vrolijk gekleurd en vaak vol levendige muziek. In en rondom Puerto Viejo de Talamanca zijn prachtig stranden te vinden. Naast deze mooie stranden zijn er twee nationale parken in de omgeving. Het Cahuita nationale park en Manzanillo. Het laatste wordt door de Costa Ricanen vaak gebruikt om met de families samen te komen op het strand. In Puerto Viejo de Talamanca vind je verder nog het Jaguar Rescue Centre. Een centrum dat verweesde en verwaarloosde dieren opvangt en weer uitzet in het wild. In de ochtend kun je hier een rondleiding krijgen van één van de vrijwilligers.

Cahuita

Cahuita is een klein, maar populair toeristische dorpje in het zuidoosten van het land. Het langgerekte dorp ligt op een steenworp afstand van het Cahuita National park. Dit nationale park en de twee stranden zijn gelijk de belangrijkste bezienswaardigheden van Cahuita. Het dorp ligt voor een groot deel aan het zwarte strand, Playa Negro. Bij Cahuita National park is het andere strand Playa Blanca te vinden. Beide stranden zijn vernoemd naar de kleur zand die er te vinden is. Het dorp bestaat hoofdzakelijk uit hotels, restaurants en enkele winkels. Het heeft niet dezelfde charme als het verderop gelegen Puerto Viejo de Talamanca, maar is toch bij de meeste toeristen erg populair. Vooral door de aanwezigheid van het nationale park dat, in tegenstelling tot veel andere parken, gratis bezocht kan worden.


Ojochal

Ojochal is een kleine maar populaire toeristische bestemming in het zuidwestelijke deel van Costa Rica aan de Grote Oceaan. In de omgeving van het dorp zijn enkele prachtige stranden te vinden, zoals Playa Ventanas, Playa Tortuga en Playa Piñuela. De bekendste parken in de buurt van Ojochal zijn Corcovado National Park en Ballena National park. Vanuit het dorp worden er verschillende excursie georganiseerd. Deze excursies gaan onder andere naar de verschillende nationale parken en stranden in de omgeving, maar je kunt er ook mountainbiketochten, snorkelexcursies en paardrijlessen nemen.

Tamarindo

Tamarindo is een heerlijk relaxed surfstadje in de provincie Guanacaste aan de oostkust van Costa Rica. Tamarindo bestaat uit een geasfalteerde hoofdweg langs het strand en tientallen kleine zijstraatjes met restaurantjes en hotels. Er hangt een gezellig sfeertje. Echt een prima plek om even een paar dagen bij te komen aan het strand. Er is in het stadje zelf niet zo veel te zien, maar er valt wel van alles leuks te doen. Er worden dagtrips georganiseerd richting nationale parken in de buurt, maar ook in het dorpje zelf kun je veel ondernemen. Op het strand worden surflessen gegeven, je kunt gaan snorkelen en een kano huren voor een dagtrip met de kano. Aan het strand zijn verschillende leuke barretjes te vinden waar je heerlijk kunt eten en drinken. Met enige regelmaat wordt er een markt gehouden waarbij lokale kunstenaars hun producten verkopen.

Puntarenas

Puntarenas is een stadje gelegen aan de Golf van Nicoya. Het is één van de grootste havensteden in Costa Rica. Vanaf hier kun je de veerboot nemen richting het schiereiland. Het is ook de haven voor de grote cruiseschepen. Puntarenas werd gesticht in 1522. Vanaf de negentiende eeuw werd de stad steeds belangrijker door de verkoop van koffie en de rechtstreekse scheepsvaart met Engeland. Door de koffiehandel maakte de stad een bloeitijd door en werd het dorp zelfs even interessant bij de toeristen. Tegenwoordig zijn er maar weinig toeristen die hier overnachten. De boulevard staat er tegenwoordig wat verlaten bij.

La Fortuna

La Fortuna is gelegen op slechts een aantal kilometer van de vulkaan Arenal. Het stadje ontstond na de laatste uitbarsting van de vulkaan in 1968. De naburige steden warden totaal verwoest en onder het as begraven en op de plaats van La Fortuna werd een nieuwe stad gesticht. Het leven in La Fortuna richt zich vooral op de toeristen die hiernaartoe komen om de vulkaan te bezichtigen. De vulkaan zelf is nog steeds actief, rookwolkjes ontsnappen aan de mond. Op heldere dagen zie je constant de vulkaan in je beeld. Alle activiteiten in en rondom La Fortuna hebben te maken met de vulkaan. Hoewel je hem niet kunt beklimmen kun je wel genieten van vulkanische baden. Dat zijn bronnen die door de vulkaan worden opgewarmd. Rondom de vulkaan heb je verschillende canopytours, wandelen en quadtours die je het mooie gebied laten zien. Dichtbij het stadje licht ook de La Fortuna waterval. Een prachtige waterval waar je ook mag zwemmen en baden. Aan de andere kant van de vulkaan is het meer te vinden dat ontstaan is door de laatste uitbarsting, Lake Arenal. Hier kun je kanoën. Vanaf het Arenal Observatory heb je een mooi uitzicht op zowel het meer als de vulkaan.

Puerto Viejo de Sarapiqui

Puerto Viejo de Sarapiqui is een klein plaatsje in het noordoostelijke deel van Costa Rica. Het is een plaatsje zoals je er veel tegenkomt in het land. Je vindt er weinig behalve een supermarkt en wat restaurants. De reden dat Puerto Viejo de Sarapiqui toch de moeite waard is, is het Reserva Biologica Tirimbina. Dit bijzondere natuurpark trekt behoorlijk wat toeristen naar het dorp toe. In de directe omgeving van het natuurpark zijn er meerdere hotels en resorts te vinden. Een andere bekende bezienswaardigheid in het dorp is het amfibiehuis ‘Frogs Heaven’. In de omgeving van Puerto Viejo de Sarapiqui kun je prachtige rafttochten maken.

Dominical

Dominical is een klein, maar steeds populairder wordende kustplaats in het westelijke deel van Costa Rica. Het dorpje ligt ongeveer vijfenveertig kilometer ten zuiden van Quepos. Het dorp staat mede door zijn constante golven bekend als één van de beste surfspots in dit deel van Costa Rica. In de omgeving van Dominical zijn er verschillende stranden en bijzondere duik- en snorkelspots te vinden. Belangrijkste bezienswaardigheid in de omgeving van het dorp is de Nauyaca waterval. Iets verder weg ligt het Chirripó National Park.

Puerto Limón

Puerto Limón ligt in het centraal oostelijke deel van Costa Rica aan de Caribische Zee. Het is de belangrijkste havenplaats van Costa Rica en behoort ook tot de belangrijkste havens in het Caribisch gebied. Er worden vanuit Puerto Limón hoofdzakelijk bananen verscheept. Doordat het een echte havenplaats is zonder veel andere faciliteiten verblijven er in Puerto Limón eigenlijk geen toeristen. De toeristen die een bezoek willen brengen aan Puerto Viejo de Talamanca, Cahuita of aan één van de natuurparken in het zuidoosten van Costa Rica moeten wel door deze stad rijden. Dit is met name op doordeweekse dagen een drama. De wegen rondom Puerto Limón staan helemaal vast met vrachtverkeer, een ritje door de stad en zijn buitengebieden zal dan zeker enkele uren duren.

Liberia

Liberia is een grote stad in het noordwesten van Costa Rica. Het is de hoofdstad en belangrijkste stad van de provincie Guanacaste. Bij de meeste toeristen is deze stad voornamelijk bekend vanwege het vliegveld. Veel goedkopere vluchten via de USA of Canada landen op het vliegveld van Liberia. In de omgeving van de luchthaven zijn er behoorlijk wat hotels en autoverhuurbedrijven te vinden. In Liberia zelfs is, naast de aanwezigheid verschillende restaurants en enkele bars, niet heel veel te doen. In de directe omgeving van Liberia ligt het Rincon de la Vieja National Park. Dit park met zijn actieve vulkaan hoort tot de belangrijkste bezienswaardigheden van het land. In de directe omgeving van de vulkaan zijn er een aantal resorts te vinden.

Jacó

Jacó is een populaire toeristische bestemming in het centraal westelijke deel van Costa Rica. Het stadje staat bekend als één van de populairste surfspots van het land en zo goed als iedere grote hotelketen is hier te vinden. Toch is het een bestemming die niet voor iedere toerist is weggelegd. Overdag is het een vrij rustig dorp, gevuld met surfdudes en beachbabes. Zo gauw de avond valt verzamelen de locals en toeristen zich op het strand of in één van de vele discotheken. Iedere kofferbak wordt omgetoverd tot een cocktailbar en de feestjes gaan door tot het licht wordt. In de weekenden komen veel inwoners van San Jose, dat slechts op twee uur rijden ligt naar Jacó toe om te feesten.


Uvita

Uvita is een kleine wat onbekende bestemming in Costa Rica. Het dorp is voornamelijk bekend om zijn prachtige drie kilometer lange zandstrand en het feit dat jaarlijks in de winter en lente bultruggen langs het dorp trekken. Het dorp en zijn omgeving maken deel uit van het Nationaal Park Marino Ballena. In het dorp zelf zijn enkele winkels en restaurants te vinden. De meeste hotels en resorts zijn te vinden op de met jungle begroeide heuvels rondom Uvita. Op het strand van Uvita vindt jaarlijks het Envision festival plaats. Dit festival heeft veel weg van het Burning Man festival, alleen veel kleiner.

Quepos

Quepos is een klein toeristisch stadje op ongeveer zeven kilometer van het nationaal park Manual Antonio. Het stadje heeft een bijzonder sfeer dat mede wordt veroorzaakt door de vele restaurants, winkels en kleine hotels. Ondanks dat er in Quepos behoorlijk wat hotels te vinden zijn kiest het overgrote deel van de toeristen ervoor om in een hotel dichter bij het nationaal park te verblijven. De weg van Quepos naar Manuel Antonio staat helemaal volgebouwd met hotels en restaurants. In de avond kun je in Quepos een leuke wandeling maken over de boulevard van het stadje, de lokale jeugd hangt er wat rond en doen trucjes met hun skateboard.