Vakantie in Costa Rica

De beste en leukste manier om Costa Rica goed te leren kennen is door een rondreis te maken door het land. Dit kun je doen doormiddel van een georganiseerde reis of je gaat zelf een weg zoeken door het land. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om langere tijd op een plaats te blijven zitten. Je vakantie wordt hierdoor wel iets relaxter en als je niet per se alle hoogtepunten van het land hoeft te zien, is dit een prima manier om het land te bezoeken. Costa Rica kan gezien worden als één van de veiligste landen van Midden-Amerika. De inwoners zijn er over het algemeen erg vriendelijk en relaxed waardoor het echt voelt dat je te gast bent in het land.Een reis boeken naar Costa Rica

Voor je een reis naar Costa Rica gaat boeken is het verstandig om te bedenken wat voor soort reis je door het land wil maken. Ga je met een groepsreis mee, ga je zelf met een 4×4 door het land rijden of laat je het vervoer aan pendelbusjes over. Daarnaast is het verstandig om goed naar je reisschema te kijken. Welke plekken wil je zien tijdens je vakantie en welke ga je overslaan. Je zult keuzes moeten maken want in twee of drie weken kun je onmogelijk alle hoogtepunten van het land zien.
Als je zelf je reis gaat uitstippelen en de hotels gaat boeken kijk dan goed naar de eetmogelijkheden in de omgeving van het hotel. Het kan zomaar gebeuren dat er niets in de directe omgeving van het zit waardoor je gedwongen bent al je maaltijden in het hotel te nuttigen. Wij kunnen uit ervaring zeggen dat niet alle hotels even goede keukens hebben en zijn daarom met regelmaat op andere plaatsen gaan eten.
Daarnaast is het slim om op tijd je reis naar Costa Rica vast te leggen. Door de grote vraag naar vakanties in Costa Rica zitten sommige reizen steeds sneller vol en heb je minder keus in hotels en andere overnachtingsmogelijkheden.

De bekendste aanbieders voor privé- en groepsreizen naar Costa Rica zijn SNP, Djoser en TUI

Overnachten in Costa Rica

Tijdens een rondreis door Costa Rica kun je op de meest fantastische locaties terecht komen. Tijdens de drie weken die wij in Costa Rica hebben doorgebracht hebben we geslapen in lodges midden in de jungle, in hotels midden in het toeristische centrum van een dorp, boven op een berg met een uitzicht over de jungle, in een lodge midden in Tortuguero National Park en langs een snelweg. Kortom, je zal genoeg variatie tegenkomen. De prijzen van de verschillende accommodaties verschillen sterk en het is verstandig om vooraf goed te kijken hoeveel tijd je in je hotel gaat doorbrengen. Boek als je er wat meer tijd doorbrengt een wat duurder hotel of lodge. Ga je er alleen slapen en dan weer door, geef dan wat minder geld uit. De mooiste of bijzonderste plekken waar wij geslapen hebben zijn het Hotel Namuwoki & lodge in Puerto Viejo de Talamanca, SarapiquíS Rainforest Lodge bij Tirimbina, de Turtle beach Lodge in het Tortuguero park en de Cala Lodge in Monteverde. Over het algemeen kan gezegd worden dat de kamers netjes en verzorgd zijn, maar op sommige plekken wel gedateerd.

Eten en drinken

Het dieet van de gemiddelde Costaricaan bestaat normaalgesproken uit rijst en bonen waar soms wat vlees, groente en sausen aan toe gevoed worden. Deze maaltijd wordt normaalgesproken driemaal per dag genuttigd. In de ochtend is het rijst met bonen, gebakken eieren en soms wat spek of worstjes. In de middag wordt er vaak wat vlees of vis bij de rijst en bonen geserveerd en in de avond is het rijst met bonen en groente en vlees of vis. De Costa-Ricaanse keuken is dan ook niet één van de meest gevarieerde keukens ter wereld. De meeste toeristen haken na enkele dagen al af van het rijst en bonen dieet en gaan hun heil in andere keukens zoeken. De meeste restaurants in Costa Rica hebben een wat veramerikaniseerde keuken. Veel hamburgers en dergelijke wat ongezondere producten op de kaart. Zelfs in de wat duurdere restaurants is het moeilijk om niet te vet te eten.
De nationale drank van Costa Rica is Imperial. Deze pils met zijn beroemde logo kun je in alle uithoeken van het land krijgen. Geheel in lijn met de klimaatdoelen van het land is Imperial één van de weinige water neutrale bieren ter wereld. Andere populaire pilzen in Costa Rica zijn Pilsen en Rock Ice.
Een andere belangrijke drank in Costa Rica is natuurlijk de koffie. Costa Rica wordt gezien als één van de beste koffieproducenten ter wereld. Er mogen volgens de wet alleen Arabicabonen in het land verbouwd worden. Helaas zijn de beste bonen bedoeld voor de export en wordt in Costa Rica zelf de minste kwaliteit gedronken. Natuurlijk kun je wel op verschillende plaatsen zakjes met de beste kwaliteit kopen.

Rondreis door Costa Rica

Het merendeel van de Nederlandse toeristen die op vakantie gaan naar Costa Rica doen dit door middel van een rondreis. Dit kan in groepsverband, een geregelde privéreis of met een zelf geregelde reis. De groepsreizen en geregelde privéreizen bestaan allemaal uit een mix van de verschillende natuurparken en enkele dagen relaxen aan het strand. Het is vooral deze combinatie die een vakantie aan Costa Rica zo uniek maakt. Zelf hebben wij via  SNP een privéreis geboekt. Deze 21-daagse reis heeft ons meegenomen naar een groot deel van de belangrijkste bezienswaardigheden van het land. Groot voordeel van een dergelijke reis is dat je gedeeltelijk je eigen tempo kunt bepalen en dat toch alles van tevoren al voor je geregeld is. Vind je het niets om zelf door Costa Rica te rijden dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om het vervoer per shuttlebus te doen of mee te gaan met een groepsreis. Dit is zeker als je met kinderen gaat een leuke en goede optie.
Tijdens een rondreis door Costa Rica moet je met een aantal dingen rekening houden. Zo zijn de wegen niet overal van goede kwaliteit, ligt de gemiddelde snelheid er lager dan wij gewend zijn en kom je overal fikse vluchtheuvels tegen.

Zon, zee en strandvakantie

Natuurlijk kun je in Costa Rica een perfecte zon-, zee- en strandvakantie houden. Dit kan aan de Caribische zee, maar ook aan de Stille Oceaan. Aan zowel de west- als de oostkust van Costa Rica zijn prachtige witte stranden bezaait met palmbomen te vinden. Over het algemeen kan gezegd worden dat stranden in het westelijke deel mooier zijn dan die in het oosten. Dat maakt gelijk dat de stranden in het westen vaak iets drukker zijn. In het westelijke deel zijn op de meeste stranden in de buurt van populaire toeristische bestemmingen strandtentjes te vinden. Soms met terrassen en een uitgebreide kaart en soms niet meer dan een bar waar je koude biertjes & cocktails kan krijgen. Bij deze strandtenten kun je je vaak ook een surfplank of een kajak huren. Costa Rica is vanwege de hoge neerslagcijfers niet de ideale zonbestemming, toch zal je na een paar dagen in de Costa Ricaanse zon behoorlijk verkleurd thuiskomen. De beste plekken voor een zon-, zee- en strandvakantie in Costa Rica zijn Puerto Viejo de Talamanca, Tamarindo, Manuel Antonio en Puerto Vargas.


Vakantie in de jungle

Een vakantie in Costa Rica voelt als een vakantie in de jungle. Waar je ook bent, overal hoor je oerwoudgeluiden, je ziet insecten en je ruikt de jungle. Dit zal de eerste dagen even wennen zijn, maar als je er eenmaal aan gewend bent wil je eigenlijk niet anders. De meeste hotels en lodges zijn gebouwd aan de rand van de jungle of er middenin. Verblijf je middenin de jungle dan moet je er wel rekening mee houden dat de “wilde dieren” overal om je heen zijn. Let dus goed op of er geen tropische verassingen in je bed liggen, controleer je schoenen goed voordat je ze aantrekt en laat geen eten of etensresten achter in je kamer. Tijdens onze rondreis door Costa Rica hebben we geen enge of vreemde beesten in onze kamers gezien. Van andere toeristen hebben we verhalen gehoord dat er grote spinnen, mieren en salamanders in de kamers rondliepen.

Excursies

Vanuit de grotere en meer toeristische plaatsen in Costa Rica kun je verschillende excursies boeken. Dit kun je in sommige gevallen regelen in je hotel en soms bij één van de vele excursiebedrijfjes die je overal tegenkomt. Als je een excursie gaat boeken vraag dan goed door over de verschillende voorwaarden, de grootte van de groep en de lengte van de transfer naar je excursie. Op deze manier voorkom je onaangename verassingen. De gidsen die wij tijdens verschillende excursies hebben gehad, spraken allemaal uitstekend Engels en hadden een enorme kennis over Costa Rica en de Flora en Fauna van het land.
Populaire excursies die in Costa Rica worden aangeboden zijn de “Chocoladetour” bij Tirimbina, boottochten op het Arenal meer, de “Hanging Bridges tour” bij El Arenal, de nachtelijke schildpadden tour bij Tortuguero en een bezoek aan het Marino Bahia Ballena National Park. De kosten van de meeste excursie zijn aan de hoge kant. Dit heeft voornamelijk te maken met de hoge entreekosten van natuurparken. Dit geld komt gelukkig wel allemaal ten goede van het onderhoud van de parken.

In de koffer

Vanwege de bijzondere klimatologische omstandigheden in Costa Rica kom je er niet aan onderuit om behoorlijk wat kleding in de koffer te stoppen. Een aantal dingen die zeker niet in je koffer mogen ontbreken zijn goede regenkleding. Met name een goede dunne ademende regenjas is een ‘must have’ tijdens een rondreis in Costa Rica. Zorg daarnaast voor stevige waterdichte schoenen en een droog extra paar schoenen. Verder mag een product als Deet en iets tegen jeuk niet ontbreken.
Wij hadden tijdens onze wandeltochten altijd een goede waterdichte rugzak bij ons waar je de regenjassen en andere spullen in kunt bewaren totdat je ze nodig hebt. In de rugzak zaten naast onze regenkleding altijd een paar flesjes water en iets te snacken.

SNP Natuurreizen Costa Rica