Weer en beste reistijd voor Costa Rica

Het weer en klimaat van Costa Rica is voor veel toeristen de doorslaggevende factor om een reis naar het land te boeken. De meeste toeristen zullen na het zien van de tabellen die bij het klimaat van Costa Rica horen even schrikken. Het land heeft namelijk extreme neerslagcijfers. Toch kunnen wij uit eigen ervaring zeggen dat het alles meevalt. Natuurlijk zal je tijdens een trip in de zomermaanden een aantal keren geconfronteerd worden met enorme regen- en donderbuien. Deze buien zijn vaak van korte duur en hebben wij niet als storend ervaren, natuurlijk moet je wel voor goede regenkleding zorgen, maar dat is het enige.Het klimaat van Costa Rica
Er komen in Costa Rica meerdere soorten klimaat voor, maar het tropische klimaat is het meest dominante klimaat van het land. In het oosten en noordoostelijke deel komt het tropisch regenwoudklimaat voor. In de andere delen van Costa Rica komt het tropisch moesson of het tropisch savanne klimaat voor. Het verschil in maandelijkse neerslag bepaald welk klimaat in welk deel van het land voorkomt. Door de ligging van Costa Rica, opgesloten tussen de Caribische Zee en de Grote Oceaan en het feit dat er dwars door het land een bergmassief loopt, komen er in het land meerdere microklimaten voor. Deze microklimaten zorgen onder andere voor de bijzondere flora en fauna die in Costa Rica voorkomt. De enige plaatsen in het land die geen tropisch klimaat hebben zijn de toppen van de hoogste bergen in Costa Rica. Deze bergtoppen hebben een gemiddelde dagtemperatuur van net iets onder de twintig graden Celsius een maritiem klimaat.

Regenseizoen
Costa Rica kent in principe een lang regenseizoen. Dit regenseizoen duurt van mei tot en met half oktober. In deze maanden kan er soms per maand net zoveel vallen als in Nederland in een heel jaar. Het gaat vaak om stevige regenbuien die soms meer als een uur kunnen aanhouden. Tijdens onze trip hebben we een aantal van deze buien over ons heen gekregen. Zo gauw je een voet buiten de deur zet ben je gelijk helemaal doorweekt, en de luchtvochtigheid is zo hoog dat alles nat en klam aanvoelt. Zelfs na de ergste stortbui is het overtollige water zo verdwenen en kun je al snel weer net doen alsof er niets gebeurd is.

Drogere periode

Vanaf december tot en met april breekt de droge periode aan in Costa Rica. Dit is voor veel toeristen de populairste periode om een bezoek te brengen aan het land. Vergis je niet want zelfs in de droge periode kunnen er in Costa Rica stevige regenbuien voorkomen, deze zullen alleen zeldzamer zijn dan in de regenperiode. Ondanks dat er in onze winterperiode, maar weinig neerslag valt in Costa Rica blijft door de natte grond en de vele planten, de luchtvochtigheid er behoorlijk hoog.

Temperaturen

Doordat Costa Rica voornamelijk tropische klimaten heeft, heeft het land het hele jaar temperaturen die overdag tussen de vijfentwintig en dertig graden schommelen. In de avond en nacht kan het er wel wat afkoelen, in sommige delen van het land kan de temperatuur dan zelfs onder de twintig graden Celsius uitkomen. Normaal gesproken zijn de plaatsen en steden die in de buurt van de Grote Oceaan of aan de Caribische Zee liggen iets warmer dan de meer inlands gelegen plaatsen van het land. Dit komt gedeeltelijk door de invloed van de Oceaan en de Caribische Zee en gedeeltelijk doordat de plaatsen in het binnenland gemiddeld iets hoger liggen dan de rest. Het temperatuurverschil tussen de verschillende seizoenen is in de aan de kustgelegen delen veel kleiner dan in het binnenland.


Zonnekracht

De zonnekracht in Costa Rica is ondanks het feit dat het er een groot deel van de tijd bewolkt behoorlijk hoog. Het is verstandig om zonnebrand met een hoge factor mee te nemen en deze alle dagen, zelfs als het bewolkt is, op te smeren. Als je naar het strand gaat meerdere malen per dag goed smeren om verbranden te voorkomen. Alle maanden van het jaar, behalve december is de zonnekracht in Costa Rica extreem hoog.

Kans op orkanen

In het tweede deel van het jaar heb je in Costa Rica een verhoogde kans op orkanen en tropische stormen. In praktijk komen er niet heel veel orkanen aan land in Costa Rica, de meeste zijn tegen de tijd dat ze het land hebben bereikt al afgezwakt tot een tropische storm. Toch komen er af en toe orkanen aan land die dan voor de nodige vernielingen en overlast zorgen. Dit geldt tevens voor de tropische stormen die over Costa Rica trekken. Regelmatig vallen er dodelijke slachtoffers. Ook de tropische stormen en orkanen die Costa Rica niet bereiken kunnen voor de nodige overlast zorgen, denk hierbij aan harde windstoten en overvloedige neerslag.

Klimaatstatistieken Costa Rica

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Costa Rica zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Costa Rica. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan, zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en het aantal zonuren.

Bekijk het klimaat van Costa Rica