Costa Rica voor beginners

Costa Rica | natuurparken | steden & dorpen | met kinderen | dieren | actief | vakantie | vervoerreisinfo | weer | links

Het weer en klimaat in Costa Rica

Het weer en klimaat van Costa Rica is voor veel toeristen de doorslaggevende factor om een reis naar het land te boeken. De meeste toeristen zullen na het zien van de tabellen die bij het klimaat van Costa Rica horen even schrikken. Het land heeft namelijk extreme neerslagcijfers. Toch kunnen wij uit eigen ervaring zeggen dat het alles meevalt. Natuurlijk zal je tijdens een trip in de zomermaanden een aantal keren geconfronteerd worden met enorme regen- en donderbuien. Deze buien zijn vaak van korte duur en hebben wij niet als storend ervaren, natuurlijk moet je wel voor goede regenkleding zorgen, maar dat is het enige.

Costa Rica bezienswaardigheden

In Costa Rica is enorm veel te zien en te doen. Wat mag je echt niet missen in Costa Rica?
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor Costa Rica samengesteld:
Costa Rica bezienswaardigheden top 10

Het klimaat van Costa Rica

Er komen in Costa Rica meerdere soorten klimaat voor, maar het tropische klimaat is het meest dominante klimaat van het land. In het oosten en noordoostelijke deel komt het tropisch regenwoudklimaat voor. In de andere delen van Costa Rica komt het tropisch moesson of het tropisch savanne klimaat voor. Het verschil in maandelijkse neerslag bepaald welk klimaat in welk deel van het land voorkomt. Door de ligging van Costa Rica, opgesloten tussen de Caribische Zee en de Grote Oceaan en het feit dat er dwars door het land een bergmassief loopt, komen er in het land meerdere microklimaten voor. Deze microklimaten zorgen onder andere voor de bijzondere flora en fauna die in Costa Rica voorkomt. De enige plaatsen in het land die geen tropisch klimaat hebben zijn de toppen van de hoogste bergen in Costa Rica. Deze bergtoppen hebben een gemiddelde dagtemperatuur van net iets onder de twintig graden Celsius een maritiem klimaat.

Regenseizoen

Costa Rica kent in principe een lang regenseizoen. Dit regenseizoen duurt van mei tot en met half oktober. In deze maanden kan er soms per maand net zoveel vallen als in Nederland in een heel jaar. Het gaat vaak om stevige regenbuien die soms meer als een uur kunnen aanhouden. Tijdens onze trip hebben we een aantal van deze buien over ons heen gekregen. Zo gauw je een voet buiten de deur zet ben je gelijk helemaal doorweekt, en de luchtvochtigheid is zo hoog dat alles nat en klam aanvoelt. Zelfs na de ergste stortbui is het overtollige water zo verdwenen en kun je al snel weer net doen alsof er niets gebeurd is.

Drogere periode

Vanaf december tot en met april breekt de droge periode aan in Costa Rica. Dit is voor veel toeristen de populairste periode om een bezoek te brengen aan het land. Vergis je niet want zelfs in de droge periode kunnen er in Costa Rica stevige regenbuien voorkomen, deze zullen alleen zeldzamer zijn dan in de regenperiode. Ondanks dat er in onze winterperiode maar weinig neerslag valt in Costa Rica blijft door de natte grond en de vele planten, de luchtvochtigheid er behoorlijk hoog.

Temperaturen

Doordat Costa Rica voornamelijk tropische klimaten heeft, heeft het land het hele jaar temperaturen die overdag tussen de vijfentwintig en dertig graden schommelen. In de avond en nacht kan het er wel wat afkoelen, in sommige delen van het land kan de temperatuur dan zelfs onder de twintig graden Celsius uitkomen. Normaalgesproken zijn de plaatsen en steden die in de buurt van de Grote Oceaan of aan de Caribische Zee liggen iets warmer dan de meer inlands gelegen plaatsen van het land. Dit komt gedeeltelijk door de invloed van de Oceaan en de Caribische Zee en gedeeltelijk doordat de plaatsen in het binnenland gemiddeld iets hoger liggen dan de rest. Het temperatuurverschil tussen de verschillende seizoenen is in de aan de kustgelegen delen veel kleiner dan in het binnenland.

Zonnekracht

De zonnekracht in Costa Rica is ondanks het feit dat het er een groot deel van de tijd bewolkt behoorlijk hoog. Het is verstandig om zonnebrand met een hoge factor mee te nemen en deze alle dagen, zelfs als het bewolkt is, op te smeren. Als je naar het strand gaat meerdere malen per dag goed smeren om verbranden te voorkomen. Alle maanden van het jaar, behalve december is de zonnekracht in Costa Rica extreem hoog.

Kans op orkanen

In het tweede deel van het jaar heb je in Costa Rica een verhoogde kans op orkanen en tropische stormen. In praktijk komen er niet heel veel orkanen aan land in Costa Rica, de meeste zijn tegen de tijd dat ze het land hebben bereikt al afgezwakt tot een tropische storm. Toch komen er af en toe orkanen aan land die dan voor de nodige vernielingen en overlast zorgen. Dit geldt tevens voor de tropische stormen die over Costa Rica trekken. Regelmatig vallen er dodelijke slachtoffers. Ook de tropische stormen en orkanen die Costa Rica niet bereiken kunnen voor de nodige overlast zorgen, denk hierbij aan harde windstoten en overvloedige neerslag.

Klimaattabel centraal Costa Rica (San Jos)

Onderstaande klimaattabel geldt voor San Jos, de hoofdstad die gelegen is in het centrale binnenland van Costa Rica. Deze gegevens gelden niet voor het hele binnenland van Costa Rica, want er kunnen zeker lokale verschillen voorkomen. Voor de klimaatinfo van andere plaatsen in Costa Rica kun je de pagina Costa Rica op klimaatinfo.nl bezoeken.

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 25 C 15 C 7 uur 8 dagen 7 mm n.v.t.
februari 26 C 15 C 7 uur 4 dagen 5 mm n.v.t.
maart 28 C 17 C 7 uur 5 dagen 14 mm n.v.t.
april 30 C 19 C 7 uur 7 dagen 60 mm n.v.t.
mei 30 C 19 C 7 uur 18 dagen 268 mm n.v.t.
juni 28 C 18 C 7 uur 21 dagen 280 mm n.v.t.
juli 28 C 18 C 6 uur 22 dagen 182 mm n.v.t.
augustus 28 C 17 C 6 uur 23 dagen 277 mm n.v.t.
september 27 C 17 C 6 uur 21 dagen 355 mm n.v.t.
oktober 26 C 17 C 6 uur 22 dagen 331 mm n.v.t.
november 26 C 16 C 6 uur 18 dagen 136 mm n.v.t.
december 25 C 15 C 6 uur 14 dagen 34 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Klimaattabel oostelijk Costa Rica (Puerto Limn)

Onderstaande klimaattabel geldt voor Puerto Limn, een kustplaats die gelegen is aan de Caribische Zee, in het oosten van het land. Deze gegevens gelden niet voor het hele oosten van Costa Rica, want er kunnen zeker lokale verschillen voorkomen. Voor de klimaatinfo van andere plaatsen in Costa Rica kun je de pagina Costa Rica op klimaatinfo.nl bezoeken.

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 28 C 22 C 6 uur 10 dagen 320 mm 28 C
februari 29 C 22 C 6 uur 7 dagen 237 mm 28 C
maart 30 C 23 C 6 uur 6 dagen 209 mm 29 C
april 30 C 23 C 7 uur 8 dagen 263 mm 29 C
mei 30 C 23 C 6 uur 18 dagen 334 mm 29 C
juni 29 C 23 C 6 uur 21 dagen 289 mm 29 C
juli 29 C 23 C 6 uur 22 dagen 426 mm 29 C
augustus 29 C 23 C 6 uur 23 dagen 303 mm 29 C
september 29 C 22 C 6 uur 23 dagen 142 mm 29 C
oktober 29 C 22 C 6 uur 21 dagen 207 mm 28 C
november 28 C 22 C 6 uur 20 dagen 401 mm 28 C
december 28 C 22 C 6 uur 16 dagen 445 mm 28 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Klimaattabel westelijk Costa Rica (Tamarindo)

Onderstaande klimaattabel geldt voor Tamarindo, een kustplaats die gelegen is aan de Grote Oceaan, in het westen van het land. Deze gegevens gelden niet voor het hele oosten van Costa Rica, want er kunnen zeker lokale verschillen voorkomen. Voor de klimaatinfo van andere plaatsen in Costa Rica kun je de pagina Costa Rica op klimaatinfo.nl bezoeken.

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 31 C 24 C 7 uur 8 dagen 15 mm 28 C
februari 32 C 25 C 7 uur 4 dagen 5 mm 28 C
maart 33 C 25 C 7 uur 5 dagen 28 mm 29 C
april 33 C 25 C 7 uur 7 dagen 50 mm 29 C
mei 31 C 25 C 7 uur 18 dagen 237 mm 29 C
juni 31 C 25 C 7 uur 21 dagen 280 mm 29 C
juli 30 C 24 C 6 uur 22 dagen 210 mm 29 C
augustus 30 C 23 C 6 uur 23 dagen 298 mm 29 C
september 30 C 23 C 6 uur 21 dagen 311 mm 29 C
oktober 30 C 24 C 6 uur 22 dagen 324 mm 28 C
november 30 C 24 C 6 uur 18 dagen 111 mm 28 C
december 30 C 24 C 6 uur 14 dagen 32 mm 28 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

Over het algemeen worden de eerste maanden van het jaar gezien als de beste reisperiode voor een vakantie naar Costa Rica. In deze periode heb je geen last van overtrekkende orkanen. Ook heb je de minste kans op langdurige neerslag en ligt de gemiddelde dagtemperatuur net iets boven de vijfentwintig graden Celsius. Je kunt stellen dat Costa Rica een perfecte winterzonbestemming is. Het enige nadeel van Costa Rica in deze periode bezoeken is dat er erg druk zal zijn. Het zijn met name de Amerikanen die massaal in deze maanden nar Costa Rica komen om te genieten van een zon-, zee- en strandvakantie. Het gros van de Nederlanders die Costa Rica bezoeken doen dit tijdens de zomermaanden. Dit is op wat extra neerslag na, een prima periode om het land te bezoeken. Deze periode staat in Costa Rica bekend als low-season waardoor je een net wat relaxtere vakantie hebt dan tijdens de drukste periode van het jaar.

Meer info over Costa Rica

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Costa Rica:
beste maanden voor een Costa Rica vakantie
bijzondere plaatsen in Costa Rica

Costa Rica in 24 foto's
Costa Rica informatie
Costa Rica weer & klimaat
mooiste dorpjes in Costa Rica
steden in Costa Rica
winterzon vakantie in Costa Rica

alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy